så ledsen på engelska Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • oskyddat samlag risk för graviditet
  • närhälsan eriksberg psykolog
  • vilda ödlor i sverige
  • våldsbrott statistik kön
  • vemdalen stugor sörgårdarna
  • humörsvängningar barn 12 år

svensk skådespelare död 1981

total eclipse of the heart text übersetzung

weekend festival stockholm åldersgräns Blodsockernivån kopplas till hjärtmissbildning

nyttiga frallor recept utan jäst Kvinnor med typ 1-diabetes som planerar att bli gravida eller är i en tidig graviditetsfas bör hålla koll på sitt blodsocker. Höga nivåer ser nämligen ut att kunna ha ett samband med en ökad risk för hjärtmissbildningar hos barnen, visar ny forskning.

Annons:
Jonas F Ludvigsson
Bild: Pax Engström Nyström/Bildbyrån

mönsterås bibliotek adress Flera studier har tidigare visat att diabetes verkar öka risken för hjärtmissbildningar hos foster. Men vad har blodsockernivån för betydelse i sammanhanget? Det ville forskare vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademien ta reda på.

fiskgratäng torsk med dill – Eftersom fostrets organ utvecklas tidigt i graviditeten var det viktigt att se hur blodsockernivån såg ut tidigt i graviditeten, eller tiden omkring befruktningen, säger Jonas F Ludvigsson, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och huvudförfattare till pusselbitar säsong 2som nu publiceras i tidskriften BMJ.

gazpacho soppa färdig Utifrån svenska patientregister tog forskarna fram 2 458 mammor med diabetes typ 1 där det fanns ett värde på kvinnornas långsiktiga blodsockernivå, HbA1c, från max tre månader innan eller efter den beräknade befruktningen. Dessa kvinnor jämfördes med drygt 1,1 miljoner mammor utan diabetes.

brun slingat hår Den rekommenderade blodsockernivån för gravida kvinnor med typ 1-diabetes är max 6,5 procent. Hos kvinnorna med diabetes som höll sig där var risken att föda ett barn med hjärtmissbildning 1 på 30. Hos kvinnor med ett värde över 9 hade risken ökat till 1 av 10 barn. Hos kvinnor utan diabetes däremot, föddes ett av 67 barn med en hjärtmissbildning.

kysstes på engelska Medvetenheten kring vikten av ett lågt blodsocker är redan stor, enligt Ludvigsson. Men det finns förklaringar till att en del ändå ligger för högt.

husqvarna hjälm med radio – Det här är en livslång sjukdom, där man ska sticka sig och ge insulin dag och ut och dag in. Det är en jobbig sjukdom, och man kanske inte alltid orkar hålla sitt blodsocker perfekt. Det kan också finnas enstaka fall där man mår dåligt av ett lågt blodsocker, och därför väljer att inte ligga så lågt, säger Jonas F Ludvigsson.

översätt danska till svenska online Han konstaterar att risken för hjärtmissbildning var förhöjd även för kvinnor vars blodsocker låg på den rekommenderade nivån, och mer forskning behövs för att ta reda på om rekommendationen bör revideras. Utifrån resultaten vill han dock råda diabetesdrabbade kvinnor som vill bli gravida att tänka på sin blodsockernivå.

amiralen malmö mma – Det kanske är de första veckorna eller månaderna som spelar roll för missbildningsrisken. Få kvinnor vet efter en eller två månader att de är gravida, och då har man passerat den här tiden när man måste vara på tårna. Så som ung fertil kvinna som funderar på att bli gravid så bör man ligga bra i sitt blodsocker redan innan.

krossat hjärta texter Kommentarer

Jag är ingen robot:   santiago munez goal 2 izle türkçe 4 + madame bovary teması 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins gozzoli benozzo le cortège des mages